ABSTRACT In this paper we outline some preliminary geological, geomorphological, climatic, pedological and land-use results about the Telesina Valley "Terroir" (Benevento province), a very interesting area for Italian viniculture, where three famous DOC wines (Solopaca, Guardiolo, Taburno) and two other excellent vines (Falanghina, Aglianico) are made. More than 30% of the area is tilled with vineyards; industries are almost absent. In this area, there are severe erosional phenomena both landslides and intense agricultural anthropization of surfaces whose are leading to a soil resource depletion. So, the knowledge of terroir's physic characteristics of Telesina Valley is fundamental for a correct land management policy finalized to the social-economical developments of the area and for future exploitation of vinicultures production.
RIASSUNTO Nella nota si espongono i primi dati geologici, geomorfologici, climatici, pedologici e di uso del suolo relativi al "Terroir" della Valle telesina, in provincia di Benevento: un'area di estremo interesse per la vitivinicoltura nazionale, essendo sede della produzione di tre noti vini DOC (Solopaca, Guardiolo, Taburno) e di due nuove produzioni (Falanghina, Aglianico). Oltre il 30% della superficie è coltivata a vigneto; pressoché assenti sono le industrie. L 'area è sede di un'intensa morfodinamica erosiva con fenomeni prevalentemente franosi e di una notevole antropizzazione delle superfici agricole, problemi che stanno comportando un irreversibile depauperamento della risorsa suolo con conseguenze sulla produttività agricola. Pertanto, la conoscenza delle caratteristiche fisiche del "Terroir" è fondamentale ai fini di una futura e più corretta gestione, utilizzazione e pianificazione del territorio per la produzione viti vinicola e quindi per lo sviluppo socio-economico dell’area.
Rapporti tra assetto geomorfologico, caratteri dei suoli e produzione vitivinicola per la definizione preliminare del "Terroir" della Valle telesina (Provincia di Benevento)
RUSSO F;
2004-01-01
Abstract
ABSTRACT In this paper we outline some preliminary geological, geomorphological, climatic, pedological and land-use results about the Telesina Valley "Terroir" (Benevento province), a very interesting area for Italian viniculture, where three famous DOC wines (Solopaca, Guardiolo, Taburno) and two other excellent vines (Falanghina, Aglianico) are made. More than 30% of the area is tilled with vineyards; industries are almost absent. In this area, there are severe erosional phenomena both landslides and intense agricultural anthropization of surfaces whose are leading to a soil resource depletion. So, the knowledge of terroir's physic characteristics of Telesina Valley is fundamental for a correct land management policy finalized to the social-economical developments of the area and for future exploitation of vinicultures production.File | Dimensione | Formato | |
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